ПОЧЕТНА
О КОТРАЖИ
О ШКОЛИ
ПОПИСИ
РОДОСЛОВИ
ОКОЛНА МЕСТА
РАЗНО
КОНТАКТ

Share  

Кнежевац

Цвеклице (Павловићи 4 куће, Миливојевићи 6 к, Тодоровићи 6 к, Лазаревићи 2 к, Стевановићи 4 к, Вујовићи 6 к, Радовановићи 7 к, Васиљевићи 2 к, Гавриловићи 3 к Петронијевићи 7 к) 47 кућа св. Аранђел преслава 13. Јула
Старо им је презиме Ковачевићи, па су им после суседи дали горњи назив. Овамо је дошао неки ковач од Сјенице пре Карађорђа. Од њега је до сада шесто колено.
     * - напомена аутра сајта - доселио се ковач Милић. Милић је имао синове Петронија, Марка, Тому (који је имао сина по имену Вујо, па одатле Вујовићи), ...

Никитовићи (Старовласи) 10 к св. Стеван преслава 2. Августа
Дошао чукун деда Никола из Старог Влаха.
     * - напомена аутра сајта - доселио се Никита Антонијевић.

Милошевићи (Милошевићи 2 к, Милорадовићи 3 к) 5 кућа св. Марко преслава Врачеви
Дошао прадеда Милош из Јездине у Трнави (кажу у Драгачеву).
     * - напомена аутра сајта - доселио се Милош Лазић.

 

Додатак аутора сајта

Поводом спора који су имали сељани Паштрме и Рамаће са сељанима Каменице и Кнежевца око синора, дана 4. Маја 1838. године испитан је старац Марко Милосављевић из Љуљака рођен 1768. године. Између осталог, сведочио је и о настанку Кнежевца.
Кнежевац су 1778. године населила браћа Камићи : Милош, Милић и Лако. Милош је убио Милића, па је Лако остао сам на свим њиховим њивама. Тек после Кочине крајине у Кнежевац долази Милић ковач Цвеклица, па за њим и остали досељеници.
Истим поводом тог дана сведочио је и Вићентије Павловић из Љуљака рођен 1768. године додавши да је међа на гробовима три турчина који су ту и убијени, по чему се тај крај данас зове Турски гробови.
Иначе, првобитни назив села је био Кнежевићи.

1824. Године Кнежевац је имао само 9 домаћинстава од чега Никитовићи једно, Милошевићи једно и Цвеклице седам.