ПОЧЕТНА
О КОТРАЖИ
О ШКОЛИ
ПОПИСИ
РОДОСЛОВИ
ОКОЛНА МЕСТА
РАЗНО
КОНТАКТ

Share  

Како претраживати матичне књиге

Претраживање матичних књига је мукотрпан и захтеван посао. Да би Вам истраживачки посао био лакши, послушајте следеће савете

     Матичне књиге у Србији се воде од 1837. године (изузетак је Београд, од 1818. године). У то време писменост није била на високом нивоу, па ћете често имати проблема са читањем. Писмо које се тада користило можемо назвати црквено - словенским, а учило се у манастирима. Када се упустите у изучавање ових књига, приметићете да је сваки уписивач имао свој правопис, који код другог не важи. Имајте на уму да за слова ј, љ и њ није постојао прописан начин писања, а чак је једно време уредбом било забрањено коришћење тих слова.

     Постоје књиге крштених, венчаних и умрлих.

     Када тражите податке за неку фамилију на пример за Недовиће из Кутлова, немојте претраживати поље где се налази име и презиме, већ поље где се малази место. Тако ћете преписати податке за цело село, што ће Вам у будућем раду бити од велике помоћи, а то зато што вашој фамилији припадају и породице са другим презименима, а то ћете тек касније открити, па ћете морати да се враћате и поново листате исте књиге.

     Направите списак кључних речи које тражите и обавезно их напишите на папир који ће увек стајати поред Вас у архиву.

     Идите редом, прво претражите крштене, венчане па на крају умрле.

     Наоружајте се стрпљењем, требаће Вам доста времена, а књига има много. Крагујевац 50, Драча 24, Вољавча 7... Ако се добро организујете и сконцентришете, за дан можете прегледати и до 10 књига. Ако имате диктафон, скратићете време истраживања за пола.

     Препишите све податке, па и кумове, требаће Вам.

     У књигама умрлих од 1876 (1880). године се налазе рубрике рођен у и живео у. Ако имате среће, наћи ћете где се Ваш предак родио.

     Списку Ваших кључних речи додајте : Котража, Маслошево, Влакча, Страгари, Овсиште, и ако нађете нешто (изузев цркви :Аранђеловац, Бања, Јарушице, Лужнице, Драча венчани, Дивостин, Грбице, Вољавча, Благовештење, Влакча, Топола, Горња Трнава, Доња Шаторња, Наталинци венчани) пошаљите ми. Унапред хвала.

     На крају оно најважније: матичне књиге чувајте, не пишите по њима, не савијајте листове...оне представљају национално благо и према њима се тако односите.

     Ево неких примера,научите да читате пре него што одете у архив.ЈОВАН ТОМИЋ
НЕНАД ПОПОВИЋ
Обратите пажњу на слова В и ТПЕТАР СРЕЋКОВ
МАРКО ЈАНКОВИЋ

Обратите пажњу на ЈАГАВРИЛО ТЕОДОРОВИЋ
НОВАК ВУКИЋЕВИЋИЛИЈА ЦИЦИЋ
ЈОВАН РАИЋ
Обратите пажњу на ЈОван